Stretch Marks

Posted by Ibumanja 15/08/2017 2 Comment(s)
 

Banyak perubahan sementara boleh berlaku di dalam dan kepada badan anda semasa mengandung, namun sebahagian besar daripada kesan-kesan ini hilang apabila bayi dilahirkan. Stretch mark, di sisi lain, kesan pada kulit anda dan kekal kelihatan untuk selama-lamanya. Ia pada mulanya akan muncul sebagai garisan merah jambu merah pada badan anda yang bertukar menjadi parut putih perak, tetapi dengan teknik-teknik pencegahan yang betul, anda mungkin boleh mengurangkan kemunculannya atau menghapuskan ia sepenuhnya.

Kawal Berat Anda

Stretch mark berlaku kerana berat badan yang telah diletakkan di atas terlalu cepat dan kulit anda tidak boleh berkembang dengan cukup pantas untuk menyokong saiz anda yang lebih besar. Dengan mengamalkan  kepada pemakanan yang sihat dan senaman yang tetap, anda boleh meletakkan berat bayi anda lebih perlahan dan mengelakkan berat tambahan yang tidak perlu.
Tanda-tanda boleh muncul pada paha, pinggul, punggung, perut, dada, dan lengan dan kadang-kadang anda tidak boleh mengawal di mana anda menambah berat badan. Dengan bayi yang semakin membesar dalam rahim anda, pengembangan di dalam abdomen anda tidak boleh dielakkan. Menyedari berat badan anda semakin meningkat dan mengambil langkah-langkah untuk melambatkan regangan kulit anda boleh membantu untuk mengurangkan tanda-tanda yang tidak diingini.

Pastikan kulit anda terhidrat
Mengekalkan kulit anda lembut akan membolehkan ia untuk meregang dengan lebih selamat.  Menggunakan krim kulit yang mengandungi vitamin E dan alpha-hydroxy akan mengekalkan kulit lembut serta membantu dalam penyembuhan tanda yang mungkin telah terbentuk. Penggunaan losyen ini akan terus mengurangkan sisi mana-mana stretch mark yang berlaku supaya sentiasa menyapukannya walaupun berat badan anda telah berhenti.

Mengurut kulit anda

Merangsang peredaran dalam kulit anda juga boleh membantu untuk mengurangkan koyakan daripada berat badan. Dengan membawa lebih banyak darah ke permukaan, kulit anda akan menjadi lebih sihat dan kurang berkemungkinan untuk membina tanda yang tidak diingini, jadi pastikan anda urut apabila mungkin. Regangan kulit anda juga boleh menjadi sensitif dan gatal kerana ia mengembang dan menggaru boleh menyebabkan stretch mark lebih-lebih lagi cuba untuk mengurut apabila anda berasa sebarang ketidakselesaan.
Ia akan menjadi lebih mudah untuk mencegah stretch mark sebelum ia berlaku daripada menentang untuk menyingkirkan yang telah terbentuk. Apa-apa tanda boleh dibantu dengan krim yang betul, tetapi stretch mark boleh berlaku sebelum mana-mana berat badan telah mula adalah langkah pertama dalam pencegahan.